首 页  系概况  新闻公告  机构设置  学科建设  科学研究  师资力量  人才培养  校友园地  资源信息
  中文 | English
 学术会议
当前位置: 首页>>应用数学系>>新闻公告>>学术会议>>正文
王玮明教授学术报告
2016-11-25 22:54   审核人:

主讲人:王玮明

报告:A Stochastic SIRS Epidemic Model

主持人:许勇 教授

间:2016年11月29日 下午15:00

点:理学院楼数学系A214

报告摘要

In this talk, we extend a classical SIRS epidemic model with the infectious forces under intervention strategies from a deterministic framework to a stochastic differential equation (SDE) one through introducing random fluctuations. The value of our study lies in two aspects. Mathematically, by using the Markov semigroups theory, we prove that the reproduction number can be used to govern the stochastic dynamics of SDE model. If <1, under mild extra conditions, the SDE system has a disease-free absorbing set which means the extinction of disease with probability one. If >1, under mild extra conditions, it has an endemic stationary distribution which leads to the stochastic persistence of the disease. Epidemiologically, we find that random fluctuations can suppress disease outbreak, which can provide us some useful control strategies to regulate disease dynamics.

报告人简介:

王玮明:1990年毕业于兰州大学,后在华东师范大学获得理学博士,在复旦大学数学科学学院作博士后。2006年入选浙江省“新世纪151人才工程”第二层次,十二五期间担任浙江省重点学科“应用数学”带头人。现为淮阴师范学院翔宇学者、中国生物数学会理事。主要研究方向为生物数学与计算机数学,在JDE、AMM、DCDS-B、IJBC、MBE等杂志发表论文40余篇,科研成果两次获得省科技进步和自然科学三等奖。目前主持两项国家自然科学基金面上项目。2015年指导本科生参加第十四届“挑战杯”全国大学生课外学术科技作品竞赛获二等奖,并被授予“优秀指导老师”。曾获温州大学“我最爱戴的老师”(2007年)、校首届研究生“我心目中的好导师”(2012年)等荣誉称号。