中科大徐俊明教授讲座通知

报告题目:Cayley Graphs with Given Restricted Edge-connectivity

人:徐俊明 教授

人:张胜贵 教授,陆由 副教授

报告时间:2016年10月14日(周五)10:00

报告地点:理学院数学系会议室214

经费支持:研究生灵犀学术殿堂

承办单位:理学院应用数学系青年协作委员会(青协)

报告简介:

This talk will focus on the restricted edge-connectivity of a connected graph, which is the minimum number of edges whose removal results in disconnected and no isolated vertices. For a connected vertex-transitive graph with degreed, it has been proved that its restricted edge-connectivity is betweendand 2d-2, and the lower and upper bounds can be attained. A problem confused us more than 10 years is whether there is such a connected vertex-transitive graph with odd degreed(>4) that its restricted edge-connectivity isd+s for any s in [1,d-3]. This talk constructs such a Cayley graphby usingsemidirect product of groups withreplacement product of graphs.

报告人简介

中国科学技术大学二级教授、博士生导师、中国运筹学会第七、八届理事,中国数学会组合与图论专业委员会第一、二、三届理事,美国《Journal of Mathematics and Statistics》编委,美国《Mathematical Review》和德国《Zentralblatt Math》评论员,《International Journal of Combinatorics 》编委。先后访问过法国巴黎第十一大学、美国耶鲁大学、中田纳西州立大学、得克萨斯大学达拉斯分校。先后获得“王宽诚育才奖‘、“宝钢教育基金优秀教师奖”、中科院朱李月华优秀教师奖、中科院首届教学成果二等奖等,指导培养研究生50多名,其中博士研究生23名,2名获“求实奖”,3名获“中科院院长奖”。徐俊明教授长期从事图论和组合网络理论的教学和研究工作,著有《图论及其应用》(中英文版)、《组合网络理论》(中英文版)等学术专著9部,其中《图论及其应用》(中文版)被教育部列为全国研究生指定教材;主持和参与国家自然科学基金项目10项,省部级基金项目6项,发表学术论文200多篇,入选Elsevier出版集团公布的2014和2015年论文“高被引用科学家”名录。