学术报告通知

2018年02月25日 11:28

报告时间:2018年2月26日(周一) 10:00-12:00

报告地点:理学院241会议室

邀 请 人:陆华副教授

报 告 一:微腔光学频率梳

报 告 人:张文富研究员(中国科学院西安光学精密机械研究所)

报告摘要:Microresonator-besed frequency combs have attracted intense interests recently for their promising applications in integrated miniature optical clocks, low-noise microwave sources, and femtosecond pulse generators. The compact, chip-scale integratablehigh-Q microresonators permit precisely-spaced sharp spectral comb lines in the range of a few gigahertz to over terahertz with continuouswave pump. Here we introduce our latest research progresses on Kerr frequency comb techniques and present an outlook of their future developments & applications.

报告人简介:张文富,博士生导师,中国科学院西安光学精密机械研究所瞬态光学与光子技术国家重点实验室研究员,中国科学院大学岗位教授;H863光电子主题专家;中国光学学会纤维光学与光子集成专业委员会委员;全国标准委员会电子光学委员会委员;陕西省科技新星,陕西省优秀博士论文获得者;主要从事光子集成与微纳光子学相关问题研究,在片上非线性光学、平面光波导器件、通信用光功能芯片等领域取得系列成果。

报 告 二:Nanophotonics: fundamental research and applications

报 告 人:宫永康讲师(英国南威尔士大学)

报告摘要:Nanophotonics is the study of the behavior of light on the nanometer scale. It is considered as a branch of optical engineering which deals with the interaction between light and particles or substances, at deeply subwavelength length scales. Technologies in the realm of nanophotonics include near-field scanning optical microscopy, plasmonics, metamaterials, and silicon photonics. This talk will introduce fundamental research and applications of nanophotonics in novel photonic devices and systems in optical communication, lighting, and bio-sensing.

报告人简介:宫永康,博士生导师,英国南威尔士大学无线和光电子研究创新中心讲师,主要从事微纳光子学新型器件在通讯、能源、光源及传感等方面的研究。2006年毕业于国防科技大学应用物理系,2006-2011年期间在中国科学院西安光学精密机械研究所攻读博士学位。2011-2015年在英国南威尔士大学从事博士后研究工作,先后参与多个大型欧盟研究项目,例如Carbon Trust资助“基于纳米结构的高效OLED”项目,空客资助的激光无人机项目,以及A4B资助的“新型纳米硅波导研究和制作”项目等等。2015年获得南威尔士大学永久教职。多次参加国际会议并作邀请报告,申请美国专利1项,合作发表40多篇,引用1500余次,H因子20。