【学术讲座】:Surface Nano-Engineering(纳米材料在表面技术上的应用)

2018年10月12日 09:35

报告题目:Surface Nano-Engineering(纳米材料在表面技术上的应用)

报告人:高唯院士

邀请人:向礼琴高工

主持人:洪振宇副院长

报告时间:2018年10月15日(星期一)14:30

报告地点:长安校区理学院报告厅

报告简介:Nanomaterials and nanotechnology has been attracting huge attention. Using nanotechnology to create advanced coatings, thin films and treat material surface is a topic of great scientific and applied importance. This talk will introduce the research on surface engineering using nano-technologies at the University of Auckland, including nano-particle reinforced alloy coatings, electrochemical surface treatment, surface nano-structuring and 3-D nanostructure characterisation. With carefully controlled processing techniques, superior hardness, wear resistance, corrosion resistance, and special properties such as super-hydrophobicity and antimicrobial properties have been obtained. Surface nanotechnology is a powerful and effective way to enhance required surface properties and obtain desirable functional properties for materials, and is finding wide industrial applications.

报告人简介:

高唯,西北工业大学顾问教授,英国牛津大学博士,美国麻省理工学院博士后,新西兰奥克兰大学终生教授,新西兰皇家科学院院士,新西兰工程院院士,新西兰国家荣誉勋章获得者,新西兰华人科学家协会名誉主席,新西兰-中国高科技创新中心主任,国务院侨办海外专家咨询委员会委员。

他的主要研究领域包括纳米材料、薄膜与涂层、电子与能源材料、腐蚀与氧化,光催化材料等,其多项专利技术和计算模型已广泛应用于生产实际,如阳极氧化制造黑色二氧化钛技术,金属前驱体氧化方法制造超导复合材料技术,厚超导薄膜的熔融“书写”和压制涂层新工艺,材料加工和性能的非等温氧化动力学计算模型等。高唯院士获得新西兰国家荣誉勋章(2016)、新西兰科学家协会杰出成就奖(2014)、新西兰材料和工程R.H. Cooper杰出贡献奖(2013)、中国自然科学基金杰出材料科学家奖(2009)等多项学术荣誉。

欢迎各位老师和同学参会交流,谢谢!